Vinter- och sommardäck Linköping

Vinter- och sommardäck Linköping

Vad säger lagen?

Låt oss börja med det som för många initialt känns viktigast. Vad är straffet om man fastnar i en poliskontroll med fel däck på bilen? Svaret är 1200 kronor. Men. Sannolikheten är också stor att man förvägras att köra vidare med bilen på de däck man har monterade, vilket innebär att man blir stående där man är och tvungen att ordna med bärgning och andra praktiska konsekvenser. 

Sommardäck

Sommardäck får användas från den 31:a mars fram till den 1:a december, under övrig tid ska vinterdäck användas. Mönsterdjupet på sommardäcken ska vara minst 1,6 mm, men jag rekommenderar det dubbla för säker körning. Nya sommardäck av god kvalitet finns att köpa här hos mig på Ronny’s däck o fälg.

Vinterdäck

Vinterdäck finns i två varianter – med och utan dubbar, så kallade dubbdäck, och dubbfria däck. Dubbdäck är bra om man kör mycket på hala vägar, dvs vägar som är täckta med is och snö. Kör man mest på torra vägar så sliter dubbdäck onödigt mycket på vägarna och dubbfria däck är att föredra. 

Vinterdäckens mönsterdjup ska vara minst 3 mm djupt, men återigen rekommenderar jag det dubbla för säker vinterkörning.

Råder vinterväglag, dvs. om vägarna är hala och temperaturen är omkring noll eller kallare, så är det krav på vinterdäck oavsett tid på året.

Allrounddäck

Allrounddäck kallas också året-runt-däck eftersom de kan användas under både sommaren och vintern. Detta är förstås väldigt praktiskt och i de flesta fall är dessa däck hur bra som helst. Den enda nackdelen är att mönstret på allrounddäck inte är särskilt bra på vatten och vattenplaning därför är ett hot under sommarmånaderna. 

Jag svarar gärna på dina frågor angående sommardäck, vinterdäck och andra däck.

Skicka e-post


(Lämna tom)